История, която искате да ни разкажете

събота, 24 май 2008 г.

13 коментара:

Toncho каза...

Искам да разкажа...

Миналата седмица бях на концерт в зала 11 на НДК на професор Тимъти Райс от Калифорнийския университет. Най-странното за мен беше, че за да слушам българска народна музика, трябваше да дойде някой чак от Америка и аз да отида да го видя. Както казаха в шоуто на Слави при представянето му, "Ако България загуби фолклора си, Тим Райс в Америка го пази."

Да де, ама тук дали го пазим?? Защо хората трябва да ходят чак в чужбина, като например Иван Варимезов и съпругата му, за да разберем ние в България, че това си е наше и е хубаво? Защо трябва да забравяме традициите си и да се превръщаме в чужденци и граждани на света, вместо да продължаваме да пазим своята собствена история?

Или все пак надежда има - има много школи и танцови групи, има дори и фестивали за народни песни, и най важното - няма сватба без хора, нали?

Кажете дали съм прав...

Unknown каза...

Zdavej , predi malko i az pisah komentar za neshto podobno , no v druga tema na bloga. ABsolutno si prav, bravo za mnenieto , no neka da dojfat "chuzdencite" i da ni ntarijat nosovete , zashtoto nesto zanbravihme vshicko choveshko v tezi vremena. No i darzavata e vinovna - kade sa chitalishtata i detskite shkoli. A i kakto kazah v predishnija mi post - stuva mi se che malko se intesuvat ot tezi neshta i mediite. Ti otkoga ne si chuval nesto tolkova emblematichno za bulgarite kato 100-te kaba gaid
i ??? A kolkoto do svatbata si prav , na bitovo nivo vse oste si pazim tradicite.

Toncho каза...

Относно медиите - може би най-голямата вина е в тях. Заливат ни с американски музикални продукти без никаква стойност и когато се престрашат да пуснат народни песни, подбират възможно най-долнопробните (разбирай безплатни) изпълнения. Това просто няма как да се хареса на хората, които със сигурност могат да разпознаят хубавата народна песен.

Случайно разбрах наскоро и че най-известната българска музика "Мистерията на българските гласове" не е собственост на България, а на някакъв френски продуцент. Хайде стига вече...

Unknown каза...

Zdraveite! Iskam da napravq malko komentari i kritiki otnasqsti se do saita. Za momenta moeto vpecetlenie e, che lipsvat osnovni nesta koito bi trqbvalo da ima podoben sait. Na putvo mqsto bi trqbvalo da ima forum. Drugo vagno nesto koeto bi trqbvalo da ima e tema v koqto da moge portebitelite da izrazqvat mnenie po nestata koito ne sa dobre doizpipani po saita a ne kato men sega da pishat v tazi tema. Drugo vagno e da se opredeli koi suszadava temite i kak mogat chitatelite da suzdavat takiva. Saita trqbva da ima i moderatori koito da sledqt za sudarganieto i komentarite koito se izpolzvat tuk. Drugo ne na posledno mqsto registraciata e prekaleno trudna, zastoto po obiknovennite hora trqbva specialno da si pravqt e-mail na opredeleno ot vas mqsto, che da moge da pishat v saita. Spored men trqbva da se dobavqt i ABV, Hotmail, Yahoo... Suglasete se che ne moge specialno da si registrirate e-mail, che da mogete da pishete tuk povecheto hora nqmat tolkova svobodno vreme i biha predpocheli da ne pishat voobste vmesto da si gubqt vremeto v bezmisleni registracii. Az gledah predavaneto i smqtam, che e mnogo interesno kato ideq i izpulnenie imam leki kritiki um vodestia. Ne moge takuv nacheten chovek kato nego da se dargi po takuv nachin pred kamerata - vse pak e v nacionalen i svetoven efir. Nadqvam se kometarite mi da budat vzeti pod vnimanie, zastoto smqtam, che predavaneto ima budeste. Kakto kazah ideqta e dobra i trqbva vsichki vzeti zaedno da q dorazviem ! Ste sledq dali ste vzeli pod vnimanie preporukite mi!

Toncho каза...

Добре де, нали говорим за България и българите? Защо трябва да пишем с чужди букви? Така е 4i4o, тук се прав - по другите форуми не дават да се пише на латиница. Поне това си е наше и не го даваме!!!

Unknown каза...

"ton4o" iskam samo da kaga, che ste pisha na latinica dokato ne te napravqt teb moderator da mi triesh komentarite. Tochno za tova imah predvid i az v moqt komentar, che nqma relani reglamentirani pavila za saita! I stom ne e zabraneno pisaneto na latinica znachi e RAZRESHENO. Tova ne e lichna napadka prosto otgovor na tvoq komentar.

Toncho каза...

Правилата са два вида - писани и неписани. Неписаните са тези, които човек сам си определя. Ако ти цениш собствената си същност, ще си ги определиш и спазваш. Аз съм решил, че съм българин и ще бъда българин цял живот. Затова в България ще говоря на български и ще пиша на български. А ти също пишеш на български, само че с чужди букви....

Както е казал Паисий Хилендарски "... поради що се срамиш да се наречеш българин?"

tvbulgaria каза...

Искам да благодаря на всички, които са писали коментари по темата. Моля да бъда извинен за неудобствата и проблемите, който са имали някои от Вас.
Относно препоръките на 4i4o искам да му благодаря на първо място и се надявам, че ще продължи в същия дух. По този начин ще може да направим блога по-добър. Имам молба към 4i4o и към всички, който държат на българската азбука да постват на български език./Благодаря за подкрепата ton4o/
Благодаря на всички отново и до нови срещи!

Анонимен каза...

Здравейте колеги,

След многократни опити да се свържа с вас реших да ви пиша в блога (който между другото е твърде сложен за регистрация и отказва много хора , които гледат предаването да споделят мнението си с вас).
Първо искам да благодаря за прекрасното предаване и за интереса , който БНТ проявява към българите в чужбина.

Да ви пиша съшо така ме провокира и един предишен пост в блога на тема българския фолклор. Тук в Чикаго, където живеят най-много българи , бългаският фолкор е жив и освен притегална сила и опора , на нас българите , той е и изключително интересен и за американците. Изпращам ви материал за един клуб за български народни танци , където членуват основно американци, за да видите как те възприемат нашето национално богатство , което ние като българи, като че ли сме позабравили. Горда съм , когато отвъд океана хора от различни възрасти се събират два пъти седмично и истински се наслаждават на българските народни танци.

Имах честта да се срещна и лично с Мартин Кьониг, човека , предложил песента „Излял е Делю Хайдутин” за изпращане в космоса , като културно послание към бъдещите поколения. Постарах се да получа и мнението на една българска журналистка по темата за фолклора.

Надявам се материала да ви хареса, надявам се да видя поне част от него в предаването и искам да ви уверя , че подготвянето му беше истинско удоволствие за мен и ме върна поне емоционално в България.

Пожелавам ви здраве и успех .
Продължавайте да ни радвате.

Mutzuna - Мария Илиева
Чикаго, САЩ

Unknown каза...

Privet pak ot men. Az imam nqkoi osnovni kritiki kum vodestia na predavaneto. Kak moge da vodi taka neprofisionalno i bezhaberno predavaneto... ta toi e vodestiat a ne uchastnicite v nego. Toi trqbva da zadava vuprosi da vodi predavaneto striktno da se pridurga kum dadenata tema. Ne moge da se pravqt golemi otklonenia ot temata na predavaneto. Ne moge za edno predavane toi da ima maksimum 2-3 minuti vkluchvania prez ostanaloto vreme da malchi i da gleda v nebitieto... Ima i oste nesta no ne izkam da stavam prekaleno grub. Predpolagam che tozi chovek e dosta nacheten no prosto ne mu e mqstoto v tova predavane nestava za vodest... Po dobre potursete drug chovek koito da se vpisva v obstanovkata i v temite da ima i toi nqkakvo mnenie a ne da malchi i da gleda umno.... Spiram do tuk da ne se obidi vodestia no taka stava v povecheto sluchai kato se kage istinata na nqkoi...

Toncho каза...

Не му е там мястото, по-скоро е за някое пенсионерско предаване в неделя сутрин. Отдавна не бях виждал водещ да използва буквата А за начало на изречение - ааааааа, Вие с какво се занимавате, аааааааа, Вие откога сте там...

Toncho каза...

Хайде аз да кажа - СМЕНИХА ГО! Не вярвах, ама на! Има нов водещ! И то много по-раздвижен от онзи заспалия! Предаването вече не е като погребална церемония от комунистическо време, а истински диалог с хора в чужбина за нещата, които ни вълнуват.
Пожелавам на водещия успех от все сърце!

Анонимен каза...

Кирилица можете да си свалите тук:
www.metodii.com